کامپاند، ترکیبی از پلیمرها میباشد که به آن مواد افزودنی برای زیاد کردن مقاومت آن استفاده میشود. ناگفته نماند که کامپاند هم برای مواد نو و هم برای مواد ریسایکل وجود دارد و کاربردهای زیادی را در بر میگیرد. نا گفته نماند که کامپاند مواد نو بر خلاف مواد اولیه نو قابل صادرات هستید. برای اطلاعات بیشتر مقاله پلیمر برای صادرات را مطالعه کنید.
در این مقاله سعی داریم که شما را بیشتر با این مواد آشنا کنیم و آن را در مطلب امروز، مورد بررسی قرار دهیم. پس با ما همراه باشید.
کامپاند چیست؟
کامپاند موادی است که در صنعت پلیمر مورد استفاده قرار می گیرد و می تواند به بهبودی و ارتقاء عملکرد یک محصول پلیمری کمک نماید. چون سبب اضافه شدن یکسری خصوصیات به آن می شود. همانطور که در مقالات دیگر نیز گفتیم، افزایش یافتن ویژگی های یک پلیمر، نقش بسزایی در زیاد شدن کاربرد آن دارد.
کامپاند از 3 جزء پلیمر پایه، افزودنی ها و عامل سازگار تشکیل شده است که در ادامه این مطلب آنها را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
پلیمر پایه:
بخش پلیمر پایه همانطور که نامش مشخص است، نشان دهنده یک پلیمر خاص است که می تواند هر چیزی باشد. پلی پروپیلن و پلی اتیلن پلیمرهای خوبی هستند که می توانند به عنوان پلیمر پایه مورد استفاده قرار بگیرند. با وجود این مواد پلاستیکی می توان یکسری خصوصیات را به آن اضافه نمود. که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
افزودنی ها:
بخش افزودنی ها، بخشی است که می توان یکسری مواد را به محصولات پلیمری اضافه نمود. به عنوان مثال، اگر می خواهید ظاهر محصول شما زیبا شود، می توانید از پیگمنت استفاده کنید تا رنگ مورد نظر را به آن منتقل نمایید. همچنین، اگر قصد بالا بردن مقاومت آن را دارید، می توانید مواد مربوطه را به محصولات پلیمری خود اضافه نمایید. با این کار، نه تنها خصوصیات خوبی پیدا می کنند، بلکه از نظر قیمتی نیز، تبدیل به یک محصول ارزشمند خواهند شد.
عوامل سازگار:
برای اتصال یک پلیمر به کامپاند، باید از یکسری مواد شیمیایی استفاده کرد که به آن عوامل سازگار گفته می شود. قبل از متصل کردن آنها به هم، باید به این نکته توجه داشت که چه پلیمری باید با کامپاند اتصال یابد. در ثانی باید از عامل سازگاری مخصوص به آن استفاده نمود تا دچار مشکل نشوند.
مستربچ چیست؟
مستربچ چیست؟ مستربچ نیز یک نوع افزودنی است که برای افزایش کارکرد پلیمر، می توان از آن استفاده نمود. مستربچ می تواند بسیار مفید واقع بشود. به این صورت که دیگر لازم نیست وقت و انرژی زیادی را صرف نماییم تا پلیمر مورد نظر را با توجه به خصوصیاتی که ما می خواهیم ایجاد کنیم. همچنین، بعضی از مستربچ ها به هیچ عنوان مواد افزودنی را در هوا پخش نمی کنند. به عنوان مثال اگر پیگمنت جریان پیدا کند، مشکلاتی را برای بدن ایجاد خواهد کرد.
مستربچ ساختاری شبیه به کامپاند را دارا می باشد. یعنی از 3 بخش پلیمر پایه، افزودنی و عامل سازگاری تشکیل شده است. بین مستربچ و کامپاند تفاوت هایی وجود دارد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
تفاوت کامپاند و مستربچ
تفاوتی که بین کامپاند و مستربچ وجود دارد این است که مستربچ به عنوان یک مواد افزودنی مورد استفاده قرار می گیرد. یعنی به طور غیر مستقیم بر روی پلیمرها اثر می گذارد. اما کامپاند به این صورت نیست و می تواند تاثیر مستقیم بر روی محصولات پلیمری داشته باشد یعنی نقش یک ماده افزودنی را ندارد.
از نظر آلوده کردن محیط، باید به این نکته اشاره کنیم که بعضی از مستربچ ها توانایی آلوده کردن محیط را بیشتر از کامپاندها دارند.
محاسبه قیمت کامپاند
قیمت کامپاند با توجه به اینکه مواد نو باشد و یا مواد ریسایکل بسیار متفاوت است. اما در هر صورت خیلی مهم است که شیوه این محاسبه قیمت را بدانید. به همین جهت پیش از معرفی انواع Compound، به بیان این موضوع پرداخته میشود. برای درک روش محاسبه قیمت به عنوان مثال هزینههای تمام شده کامپاند pp یا پلی اتیلن 40 درصد کربنات مشکی شرح داده شده است.
قیمت کامپاند پلی اتیلن یا PP کربنات مشکی
اگر بخواهیم مواد این کامپاند را بیان کنیم به این موارد میرسیم: مواد پایه پلی اتیلن یا PP، مستربچ، کربنات.
درصد به کارگیری مواد
- مستربچ، 1Kg، قیمت 15 هزار تومان
- کربنات،40Kg، قیمت 120 هزار تومان
- مواد پایه، 60Kg، قیمت 28 هزار تومان
کار محاسبه قیمت نهایی و محصول قابل فروش در همین جا ختم نمیشود. علاوه بر قیمت مواد دو قیمت دیگر هم به آن اضافه میشود. سود تولید که معمولاً از 10 تا 20 درصد است و هزینههای جانبی که با توجه هزینههای هر کارگاهی متفاوت است.
این هزینههای جانبی به صورت کلی شامل موارد معمولی مانند حقوق پرسونل، بیمه، هزینه استعلاک دستگاه و … میباشد.
انواع کامپاند
کامپاند از انواع مختلفی برخوردار است که شامل موارد زیر میباشند:
- پلی پروپیلن
- پلی اتیلن
- PVC
- پلی کربنات
- کربنات کلسیم
دو نوع از مهمترین و پرکاربردترین کامپاندها، پلی پروپیلنی و پلی اتیلنی آن میباشد.
در اینجا کامپاندهای پلی اتیلنی به ۴ بخش تقسیم میشود:
- پلی اتیلن سبک خطی
- کم چگال
- پر چگال
- متوسط چگال
در ادامه میخواهیم که درباره کامپاندهای پلی پروپیلنی صحبت کنیم. پس ادامه این مقاله را از دست ندهید.
کامپاند پلی پروپیلن چیست؟
این نوع کامپاند، از طرفداران و مشتریان زیادی برخوردار است. به طوریکه در جایگاه دوم پر مصرفترین کامپاندها معرفی شده است. پلی اتیلن در مقام اول قرار دارد.
کاربرد کامپاند PP
از کاربردهای این محصول میتوان به تولید قطعات خودرو در پلیمر خودروسازی اشاره کرد. در باتریهای خودرو این مواد را میتوانیم ببینیم.
برای آشنایی کامل با کاربرد پلی پروپیلن در تولید باتری صنعت خودروسازی، میتوانید به مقاله پ پ باتری مراجعه فرمایید.
یکی دیگر از مهمترین کاربردهایی که این محصول دارد، در تولید لولهها و اتصالات پلی پروپیلنی مورد استفاده قرار میگیرد. این لوله از با کیفیتترین لولهها محسوب میشود.
در ادامه این مطلب میخواهیم که کامپاندهای پلی اتیلنی را مورد بررسی قرار بدهیم. با ما همراه باشید.
کامپاند پلی اتیلن چیست؟
یکی دیگر از موارد پر مصرف در صنایع مختلف، کامپاندهای پلی اتیلنی میباشد. از این مواد در تولید لولههای پلی اتیلنی برای انتقال مواد شیمیایی و آب استفاده میشود. این یکی از مهمترین کاربردهای کامپاند پلی اتیلنی محسوب میشود.
برای آشنایی و کسب اطلاعات بیشتر درباره لولههای پلی اتیلنی، میتوانید به مقاله مربوط به آن مراجعه کنید.
کامپاند PVC چیست؟
کامپاند PVC، یکی دیگر از محصولاتی است که از ویژگیهای مهمی برخوردار است و موجب شده است تا خرید پلیمر افزایش یابد. با توجه به خصوصیاتی که این محصول دارد، میتوان از آن در صنایع مختلف استفاده نمود.
از ویژگیهای مهم این محصول میتوان به عایق الکتریکی بودن آن اشاره نمود. با استفاده از این ویژگی میتوانیم در کابلهای برق آن را مورد استفاده قرار بدهیم.
برای اینکه این ماده را تبدیل به محصول مورد نیاز کنیم، باید یکسری مواد هم به آن اضافه نماییم. این مواد شامل: پیگمنتها، پر کنندهها، پایدار کنندههای نوری و حرارتی و… میباشند.
این کامپاند، نوعی پر کننده میباشد. در واقع برای ایجاد تغییرات در خواص پلیمرها از آن استفاده میشود.
از ویژگیهای مهمی که دارد، میتوان به مقرون به صرفه بودن آن اشاره نمود. این کامپاند ارزان قیمت است و کارخانجات از آنها استفاده میکنند.
ویژگی دیگری که دارد میتواند استحکام یک پلیمر را افزایش دهد. یعنی سختی یک پلیمر را بالا خواهد برد.
کربنات کلسیم به محیط زیست آسیب وارد نمیکند و دوست دار طبیعت میباشد.
کامپاند پلی کربنات
کامپاندهای پلی کربناتی هم مانند کربنات کلسیم، از قیمت پایین و مناسبی برخوردار است. ویژگی دیگری که این محصول دارد، از محصولات پلیمری در برابر اشعه ماوراء بنفش محافظت مینماید.
این کامپاند، شکل پذیری بالایی دارد. همچنین به راحتی و بدون دردسر میتوان آن را رنگ نمود.
این محصول از وزن پایینی برخوردار است. همچنین دوام آن در شرایط مختلف بالا میباشد.
اما این محصول یک عیبی که دارد، به راحتی روی آن خش میافتد و ظاهر آن را خراب مینماید.
در این قسمت، شما با انواع کامپاند آشنا شدید. در ادامه این مقاله سعی داریم که بیشتر راجع به کاربرد کامپاندها صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
کاربرد کامپاندها چیست؟
در این بخش میخواهیم که درباره کاربرد کامپاندها در صنایع مختلف صحبت کنیم. پس ادامه این قسمت را از دست ندهید.
صنعت بسته بندی:
در این صنعت بیشتر از کامپاندهای پلی اتیلنی و پلی پروپیلنی استفاده شده است.
به علت مقاومت این محصول در برابر پارگی، خاصیت جذب بالا، بسته بندی کالاهای بزرگ و… میتوان از این نوع کامپاندها استفاده کرد.
کفپوشهای پلاستیکی و چوبی
از دو کامپاند پلی اتیلنی و پلی پروپیلنی، برای ساخت و تولید کفپوشهای پلاستیکی و چوبی استفاده میشود. در اینجا هر دو کامپاند ویژگیهای خود را با هم ترکیب کرده و توانستهاند که کفپوشها را بسازند. این ویژگیها شامل: مقاومت شیمیایی، مقاومت سایشی، مقاومت پوششی و… میباشد.
صنعت ساختمانی
از کامپاندها در ساختمان سازی نیز استفاده میشود. به عنوان مثال در لولههایی که در ساختمانها مورد استفاده قرار میگیرد، میتوانیم این محصول را مشاهده بکنیم. یعنی در ساختمانها از لولههای پ پ استفاده شده است. این لوله با توجه به ویژگیهای کامپاند مانند: رسوب پذیری پایین، مقاومت در برابر خوردگی و پوسیدگی لوله، مقاومت در برابر دماهای مختلف و… مورد استفاده قرار میگیرد.
در این قسمت نیز با کاربردهای کامپاند آشنا شدید. در ادامه میخواهیم بدانیم که چه عواملی بر قیمت کامپاندها اثر میگذارد. با ما همراه باشید.
عوامل موثر بر قیمت کامپاند
عوامل موثر بر قیمت کامپاندها شامل موارد زیر میباشد:
مواد اولیه:
مواد اولیهای که در کامپاندها بکار رفته است، میتواند بر قیمت کامپاند نیز اثر بگذارد. در واقع قیمت مواد اولیه هر میزان که باشد، بر نرخ کامپاندها اثر میگذارد.
فرآیند تولید:
فرآیند تولید کامپاندها میتواند بر قیمت کامپاند تاثیر بگذارد. روش تولید آن نیز بی تاثیر نیست.
میزان تقاضا:
هرچقدر که میزان تقاضا از کامپاند بیشتر باشد، بر قیمت آن نیز افزوده خواهد شد و مقدار تولید آن نیز افزایش پیدا میکند. بر عکس آن نیز صدق میکند. اگر میزان تقاضا پایین باشد، از قیمت محصول کاسته میشود همچنین مقدار تولید کامپاند نیز کاهش خواهد یافت.
مواد اولیه پلاستیک
مواد اولیه پلاستیک در تولید محصولات از اهمیت بالایی برخوردار میباشد. هر کدام از این مواد دارای خصوصیات و ویژگیهای خاصی میباشند.
برای آشنایی بیشتر با این مواد، میتوانید به مقاله زیر مراجعه فرمایید.
به پایان مقاله رسیدیم. امیدواریم که شما را در این مطلب راهنمایی کرده باشیم.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این محصول، میتوانید به مشاوران و کارشناسان وثیق پترو پلیمر تماس بگیرید. همچنین میتوانید برای آشنایی با دیگر محصولات، به سایت ما مراجعه نمایید.
توضیحات کامپاند چیست شما بهتر از سایتهای دیگه ست. خیلی
کمکم کرد ممنون از شما