مواد اولیه پلاستیک چیست؟ آشنایی کامل با پلیمر

مواد اولیه پلاستیک چیست؟ این مقاله به طور تخصصی و جامع به این سوال پاسخ می‌دهد. انواع آن، کاربردها و آشنایی کامل پیش از خرید مواد اولیه پلاستیک از جمله اهداف این مقاله است.

پلاستیک‌­ها یکی از پر کاربردترین وسیله­‌ها در اطراف ما هستند. به هر نقطه‌­ای که نگاه کنیم میبینیم که به طریقی از پلاستیک­‌ها در آنجا استفاده شده است. اما آیا تا به حال به اینکه مواد اولیه پلاستیک‌­ها چیست و پلاستیک­‌ها از چه چیزی ساخته می‌شوند دقت کرده‌­اید؟

 

 

مواد اولیه پلاستیک چیست
مواد اولیه پلاستیک چیست

 

 

مواد اولیه پلاستیک چیست؟

 

پلاستیک‌ها معمولا از مواد اولیه خام مانند ذغال، سلولز، گازوئیل، نمک و نفت خام تولید می‌شوند که البته برای تولید پلاستیک از نفت خام ابتدا باید آن را به بعضی مواد اولیه و پلیمرهای مختلف تبدیل نماییم و سپس از آن‌ها پلاستیک را تولید کنیم.

 

 

کاربرد مواد اولیه پلاستیک چیست؟

 

پلاستیک و مواد اولیه آن اغلب در تمامی صنایع به کار می‌رود اما اکنون و در اینجا ما می‌خواهیم تا بخش مهمی از کاربرد مواد پلاستیک را به شما عزیزان معرفی نماییم.

کاربردهای مختلف پلاستیک عبارتند از :منسوجات، درب‌ها و پنجره‌ها، بسته بندی مواد غذایی، عایق الکتریکی و حرارتی، مبلمان اتومبیل و قطعات خودرو، تجهیزات الکترونیک، لوازم و اتصالات منزل و لوله‌­کشی و …

 

 

انواع مختلف مواد پلاستیکی و پلیمر چیست؟

 

پلیمرها به سه نوع پلیمرهای عادی و معمولی، پلیمرهای مهندسی و پلیمرهای فوق مهندسی تقسیم می­شوند که در ادامه به توضیح آن ها میپردازیم.

 

 

پلیمرهای عادی و معمولی:

 

پلیمرهایی مانند پلی اتیلن خصوصیات معمولی یک پلاستیک را دارند. مشخصاتشان نسبتاً شبیه به هم است و ویژگی‌های بیشتری ندارند. این پلیمرها را نمونه‌های پلاستیک عادی می‌نامند. بعضی از پلیمرهای عادی در زیر لیست شده است.

 

  • پلی اتیلن
  • پی وی سی
  • پلی پروپیلن
  • پلی استایرن
  • پلاستیک ABS

 

 

پلیمرهای مهندسی:

 

در بحث مواد اولیه پلاستیک چیست، لازم است در مورد پلیمر مهندسی نیز بدانید. این نوع پلیمرها به دسته‌ای از پلیمرهای ترموپلاستیک و پلاستیک گفته می‌شود که در برابر گرما و حرارت مقاوم هستند. همچنین می‌توان از آنها در دمای 100 تا 150 درجه سانتی­گراد استفاده کرد.

این پلیمرها در مواقعی که نمیتوان از پلاستیک‌های معمولی استفاده کرد، کاربرد دارند. نمونه‌هایی از موارد پلیمر مهندسی در زیر لیست شده است.

 

  • الاستومرها
  • پلی آمیدها
  • پلی استال
  • پلی کربنات

 

به طور کلی پاسخ سوال پلیمر مهندسی در مواد اولیه پلاستیک چیست را این گونه می‌توان پاسخ داد:

دسته‌ای از مواد اولیه پلاستیک یا مواد خام پلاستیک که با داشتن ویژگی‌های مکانیکی و حرارتی بهتر در جهان به طور وسیعی مورد استفاده قرار می­‌گیرند.

 

 

پلیمرهای فوق مهندسی:

 

این نوع پلیمرها به روش خاصی ساخته می‌شوند و طوری طراحی شده‌اند که بی‌نقص باشند مانند:

تفلون یا پلیمر پلی اتراترکتون که پرکاربردترین نوع پرایمرهای فوق مهندسی هستند.

به طور کلی مواد اولیه پلاستیک در گروه­‌های مختلف پلیمر دسته­‌بندی می‌شوند که عبارتند از:

 

 

پلی اتیلن:

 

این پلیمرها به دو صورت سبک و سنگین وجود دارد. نوع سبک آن  LDPE نوعی ماده است که به جای اتم‌های هیدروژن یک زنجیر بلند از اتم‌های کربن دارد. نوع سنگین آن HDPE زنجیر پلیمری بدون شاخه است.

 

مواد اولیه پلاستیک پلی اتیلن
مواد اولیه پلاستیک پلی اتیلن چیست

پلی پروپیلن:

 

یکی از پرمصرف ترین مواد خام پلاستیک در جهان است که بر طبق موارد مصرف در شش گروه زیر دسته بندی میشود: تزریقی، الیاف، بادی، فیلم و شیت، پایپ، روکش و محافظ

 

 

پلی استایرن‌ها:

 

مواد پلی استایرن از مونومر استایرن تولید می‌­شوند. به عبارت دیگر یک پلیمر مصنوعی از مونومر استایرن هستند که به سه بخش معمولی، مقاوم و انبساطی تقسیم می‌شوند.

 

 

پلی اتیلن ترفتالات:

 

این نوع پلی اتیلن به اسم پلی استر شناخته شده است. رایج ترین رزین پلیمری ترموپلاستیک است که در الیاف لباس، ظروف مایعات، مواد غذایی و ترموفرمینگ برای تولید و همچنین در ترکیب با الیاف شیشه برای رزین مهندسی کاربرد دارد.

 

 

8 ویژگی مواد پلاستیک:

 

برای افراد فعال در صنعت پلیمر و صنایع وابسته به آن، ضروری است که بدانند ویژگی‌های مواد اولیه پلاستیک چیست. در ادامه به برخی از آنها اشاره شده است.

 

  1. سبک هستند.
  2. عایق حرارت و الکتریسیته اند.
  3. شفافیت بالایی دارند.
  4. رنگ پذیر هستند.
  5. بسیار مقاوم اند.
  6. مواد خام پلاستیک در برابر خردگی و واکنش های شیمیایی مقاوم است.
  7. میکروب­ها و باکتری­ها توانایی رشد روی آنها یا مواد اولیه آن­ها را ندارند.
  8. نسبت به کاربردشان قیمت نسبتا ارزانی دارند.

 

مقاومت بالا:

یکی از ویژگی‌های مهم مواد اولیه پلاستیک، این است که از مقاومت خوبی برخوردار هستند. یعنی این توانایی را دارند که در برابر ضربه از خود مقاومت نشان بدهند تا ساختار و شکلشان را حفظ نمایند.

مقاومت شیمیایی زیاد:

ویژگی دیگری که برای مواد اولیه پلاستیک وجود دارد، مقاومت شیمیایی آن می‌باشد. به این ترتیب که می‌تواند در برابر موادی مانند اسیدها و بازها از خود مقاومت نشان بدهد. این ویژگی سبب می‌شود که مواد پلاستیکی تحلیل نرود و تجزیه نشود.

قابلیت ریسایکل شدن:

بازیافت یا ریسایکل شدن، خصوصیتی است که مواد اولیه پلاستیک آن را دارا می‌باشد. هنگامی که این مواد به صورت نو مورد استفاده قرار گرفت، بعداً می‌توانیم آن را بازیافت کنیم و از آن بهره برداری کنیم. مواد ریسایکل از قیمت پایین و مناسبی برخوردار است و برای کارخانجات به صرفه می‌باشد.

عایق الکتریکی و حرارتی:

مواد اولیه پلاستیک می‌توانند که به عنوان یک عایق حرارتی و الکتریکی عمل کنند. یعنی حرارت و الکتریسیته را منتقل نمی‌کند. این یکی دیگر از خصوصیات مواد اولیه پلاستیک محسوب می‌شود.

سبک بودن:

سبک بودن، ویژگی دیگری است که مواد اولیه پلاستیک آن را دارا می‌باشد و به ما کمک کرده است. به سبب این ویژگی، حمل و نقل آن نیز آسان می‌شود.

رنگ پذیر بودن:

مواد اولیه پلاستیک از رنگ پذیری بالایی برخوردار هستند. ما می‌توانیم که رنگ‌های مورد نظرمان را به این مواد منتقل کنیم و ظاهر زیبایی ببخشیم. رنگ‌ها می‌توانند که قیمت مواد اولیه پلاستیک را نیز تعیین کنند.

در این بخش شما بهتر متوجه شدید که مواد اولیه پلاستیک چیست. ویژگی‌ها و خصوصیات آنها را به صورت جداگانه شناسایی و بررسی کردیم. در ادامه این مقاله به عوامل موثر بر قیمت این مواد خواهیم پرداخت.

 

عوامل موثر بر قیمت مواد اولیه پلاستیک

یکسری عوامل هستند که می‌توانند بر نرخ مواد اولیه پلاستیک تاثیر بگذارند. در ادامه می‌خواهیم به این بپردازیم که موارد موثر بر قیمت مواد اولیه پلاستیک چیست. با ما همراه باشید.

قیمت نفت:

همانطور که می‌دانید، پلاستیک از نفت تولید می‌شود. پس می‌توانیم به این نتیجه برسیم که قیمت مواد اولیه پلاستیک، به نرخ نفت وابسته است. این یکی از عواملی است که بر روی قیمت این مواد تاثیر می‌گذارد.

میزان استقبال مردم:

قیمت پلیمرها به میزان استقبال مردم هم بستگی دارد. هر چقدر که مردم بیشتر این مواد را خریداری کنند، قیمت آن افزایش خواهد یافت و در نتیجه میزان عرضه آن به بازار هم زیاد می‌شود. بر عکس آن نیز صادق است. به هر میزان که مردم کمتر استقبال کنند، مسلماً قیمت آن کاهش پیدا خواهد کرد و مقدار عرضه آن کم می‌شود.

قیمت ارز:

به هر میزان که نرخ ارز و دلار تغییر کند، قیمت مواد اولیه پلاستیک هم دستخوش تغییراتی خواهد شد. می‌توانید با استفاده از این اطلاعات، تغییرات قیمت‌ها را مشاهده کنید.

شرکت تولید کننده:

شرکت و یا برندی که اقدام به تولید مواد اولیه پلاستیک می‌کند نیز می‌تواند بر قیمت پلیمر اثر بگذارد. هر چقدر که آن برند معروف و شناخته شده باشد، قیمت پلاستیک در آن زیاد است. این یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار می‌باشد.

 

 

 

 علاوه‌بر مطالب ذکر شده، باید اشاره شود که پلیمرها یا مواد اولیه پلاستیک به صورت ریسایکل نیز عرضه می‌شوند. مقاله مواد اولیه پلاستیک چیست، راهنمایی برای افراد فعال در حوزه پلیمر است. اما اگر برای راهنمایی خرید پلیمر این محتوا را مطالعه کردید؛ کافی نیست. برای راهنمایی بیشتر و خرید پلیمر با قیمت مناسب با مورد مصرفتان، با کارشناسان وثیق پترو پلیمر در تماس باشید.

 

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.