بعد از بینتیجه ماندن برجام، تحریمهای زیادی بر کشور اعمال شد. در نتیجه واردات خودرو و تولید و عرضه خودرو با مشکل مواجه شده است به طوریکه کارخانه های داخلی خودرو تعداد کمتری خودرو در بازار به فروش میرسانند.
میزان عرضه و تقاضا خودروهای داخلی برهم خورده است همچنین ارزش ریال برخلاف دلار به صورت روزانه دچار افت میشود. در ایران ثبات قیمت کالاهای مختلف کاهش یافته است و به صورت روزانه قیمت کالاهای مختلف مانند خودرو و پلیمر تغییر میکند بنابراین تقاضا برای خرید خودرو رونق گرفته است.
همه این عوامل باعث شدند که بازار دلالها رونق بگیرد و قیمت خودرو روز به روز با نوسان بیشتری همراه باشد. برای جلوگیری از این امر پیشنهاد عرضه خودرو در بورس کالا در سال ۱۳۹۶ مطرح شد، اما نادیده گرفته شد تا اینکه در اردیبهشت سال ۱۴۰۱ بالاخره این طرح عملی شد و خودرو به بازار بورس کالا وارد گردید.
و پلی اتیلن به بازار بورس کالا باعث کاهش قیمت پلیمرها و افزایش تقاضا برای خرید پلیمر میشود . مزیت دیگر این طرح ثبات قیمت پلیمرها می باشد.
بورس کالا دست به فروش خودرو با قیمتی میان کارخانه و بازار می پردازد و از این طریق نوسان های بازار خودرو را کاهش میدهد .
شرایط جدیدی که مجلس شورای اسلامی برای فروش خودروها در بازار بورس ایران تصویب کرده است به شرح زیر است.
- محاسبه و به روزرسانی قیمت خودروهای داخلی و خارجی: براساس این قانون، شورای رقابت موظف است قیمت نهایی خودرو ها را براساس قیمت تمام شده، هزینه تحقیق و توسعه و قیمت دلار در زمان واردات خودرو محاسبه کند و نهایتا تا فروردین ۱۴۰۲ اعلام نماید.
- عرضه تولیدات خودرویی به صورت کامل: بدین معنی که از عرضه و فروش اندک و قطره چکانی کالا خودداری شود در نهایت میتواند تاریخ عرضه خودروها یکسان نباشد.
- خرید خودرو توسط واسطه ها ممنوع است: وارد کننده و تولید کننده خودرو باید به گونه ای خودرو را در بورس بار گزاری کنند که خرید خودرو توسط واسطه ها ممکن نباشد.
- فروش خودرو با قیمت بیشتر از نصف هزینه پایه قانونی نیست در این شرایط هزینه خرید خودرو برای تاریخ های تحویل دورتر تعدیل مییابد.
خرید پلیمر نیز مانند خرید خودرو در بازار بورس کالا با شرایط و ضوابطی همراه است. به طوریکه بتوان قیمت نهایی پلیمر عرضه شده را کاهش داد.