از کاربرد پلیمر در نساجی میتوانیم به الیاف پلیمری اشاره کنیم. نقش همه جانبه الیاف پلیمری در زندگی روزمره و جامعه روزبه روز در حال افزایش است. به طوریکه این الیاف در صنایع متعدد مانند الیاف پلیمری فرش و پوشاک، وسایل ورزشی، ساختمان سازی، سازههای نظامی، صنعت هوافضا و قطعات پزشکی و حتی پلیمر خودروسازی کاربرد دارند.
الیاف، میتوانند پلیمری یا غیر پلیمری باشند و الیاف پلیمری خود شامل الیاف طبیعی و مصنوعی میشوند. امروزه این مواد اولیه پلاستیک به دلیل ویژگیهای منحصربه فرد و مطلوب در گروه مهمترین الیاف قرار میگیرند.
الیاف پلیمری یعنی چه؟
الیاف جمع لغت لیف است. معنای لیف را اینگونه بیان کردهاند که از ملکولهای خطی تشکیل شده که در موازات هم در طول لیف قرار گرفتهاند. در مورد چیستی پلیمر هم میتوان گفت که مواد خام پلاستیک هستند. پلیمرهایی که از مونومرهایی با بیش از 2 ترکیب مسطح ساخته شدهاند، میتوانند به لیف تبدیل شوند. با توجه به کاربرد، قیمت هر کدام نیز متفاوت است. به طور مثال قیمت الیاف شیشه را میتوان 69.000 تومان تا 98.000 تومان عنوان کرد.
مواد اولیه پلاستیک چیست؟
مواد اولیه پلاستیک، قابلیت این را دارند که بازیافت شوند و دوباره در چرخه تولید قرار بگیرند. در واقع اجازه نمی دهیم که آنها را دور بریزند. این کار باعث می شود که زباله کمتری تولید شود و همچنین به محیط زیستمان کمک می کنیم که از بین نرود تا به هیچ موجود زنده ای آُسیب وارد نشود. کیفیت مواد اولیه پلاستیک نو با ریسایکل آن برابری می کند و لازم نیست در رابطه با این موضوع شک داشته باشید. همچنین قیمت مواد بازیافتی، نسبت به نو کمتر و به صرفه می باشد.
الیاف طبیعی پلیمری چیست؟
لیف طبیعی همون طور که از نامش مشخص است از بسپار طبیعی در گیاهان یا موجودات زنده بدست میآیند. عمدتاً از پنبه، سيسال، كنف و منابع حيواني مانند پشم، ابريشم و… قابل تولید هستند.
الیاف مصنوعی چیست؟
الیاف مصنوعی نیز از نفت خام ئر پتروشیمیها تولید و توسط کارگذاریها و بورس کالا عرضه میشوند. هرچند polymer به طور کلی به دو صورت پلیمر مواد نو و مواد ریساکل در بازار وجود دارد اما الیاف آن عمدتاً از مواد نو به عمل میآید.
معرفی انواع الیاف پلیمری
همانطور که پیشتر اشاره شد، لیف که به آن رشته یا فیبر هم میگویند، ترکیبی با نسبت ابعاد طول به قطر بیشتراز 100 است و به عنوان محصولی دراز شناخته میشود. پلیمرهای فراوانی میتوانند تبدیل به لیف شوند و الیاف پلیمری کاربردهای متعددی دارند.
1-الیاف پلیمری پلی استر:
این الیاف سهم گستردهای از تولیدات الیاف مصنوعی دنیا را شامل میشوند و عمدتا حاوی پلی اتیلن ترفتالات هستند. این محصول به دلیل تولید آسان از منابع پتروشیمی از نظر قیمتی، مقرون بهصرفه است. به دلیل ویژگیهای فیزیکی مانند سبکی، رنگپذیری، قابلیت شستشوی مطلوب و تحکام در صنایع متعددی بهکارمیروند.
کاربردهای این دسته از الیاف پلیمری در دو شکل گسسته و پیوسته در صنایع نساجی (تولید پارچههای مختلف، فرش و مبلمان)، کالاهای داخلی و ایمنی خودرو و ساخت بادبانها برجسته میباشد.
امروزه علاوه بر پلی اتیلن ترفتالات، پلی استرهای دیگری مانند پلی تری متیل ترفتالات و پلی بوتیلن ترفتالات در تولید فرش کاربرد دارند همچنین پلی استرهای زیست تخریب پذیر تولیدشده از هیدروکسی اسیدها در تولید کالاهای پزشکی مانند نخ بخیه و وسایل حامل انتقال دارو استفاده میشوند.
2-الیاف پلیمری پلی اولفین:
پلیمرهای پلی اولفینی مثل پلی اتیلن و پلی پروپیلن دارای جرم مولکولی بالا و زنجیره هیدروکربنی اشباعشده هستند. به همین دلیل به آسانی از آنها لیف ساخته میشود.
مهمترین ویژگیهای پلی اولفینها:
- بازیابی رطوبت اندک: این پلیمر برای ساخت وسایلی که نیاز به شناور بودن در آب دارند مناسب است. تجهیزاتی مثل تور ماهیگیری و طنابهای مورد استفاده برای لنگر اندازی از این الیاف تولید میشوند.
- استحکام کششی مناسب: در برابر تنشهای محیطی مانند سایش مقاومت میکند.
- مقاومت شیمیایی بالا: به طوریکه در برابر مواد شیمیایی، میکروارگانیسمها و حشرات ساختار و ترکیب خود را حفظ میکند درنتیجه برای کاربردهای پزشکی و وسایل جراحی مناسب هستند.
- عایق: به طوریکه برای تولید لباسهای محافظ و ورزشی مناسب هستند.
معایب پلی اولفینها:
- نقطه ذوب کم: محدودیت استفاده از این الیاف در دماهای بالا وجود دارد.
- رنگپذیری دشوار: زیرا مستعد تخریب فتوسنتز هستد و مقاومت پایینی در دما 100 درجه دارند.
- اشتعال پذیری
- جهندگی کم
کاربردهای پلی اولفینها:
- تجهیزات پزشکی: باند، پانسمان، گچ، پیوند عروقی، رباط مصنوعی و اعضا بدن مصنوعی مانند کلیه وکبد، محصولات بهداشتی مانند ملافه و دستمال
- تولید پارچه و صافیهای تصفیه: بسیاری از فرایندهای صنعتی نیازمند تصفیه هستند.
3-الیاف پلیمری آکریلیک:
امروز این الیاف بهدلیل نرم و گرم بودن، کیفیت بالا و توانایی بازیابی کشش خود جایگزین پشم شدهاند. همچنین به دلیل قیمت ارزانتر و مقاومت بالاتر نسبت به عوامل خارجی کاربرد بیشتری از پشم دارند.
کاربردهای آکریلیک:
- تجهیزات مورد استفاده در فضای بیرونی: این ماده در برابر نور خورشید مقاوم است و برای تولید سقف برزنتی خودرو، سایهبان و چادرهای مسافرتی مناسب است.
- تولید فیلترهای صنعتی: زیرا در برابر حرارت و واکنشهای شیمیایی مقاوم است.
- نساجی و تولید پارچه: خز مصنوعی، ساتن و و پارچههای پاپلین مرغوب از این پلیمر ساخته میشوند و در دوخت کاپشن و بخشهای خارجی لباسهای گرم به کار میروند.
4-الیاف پلیمری پلی وینیل:
این الیاف به دو گروه پلی وینیل الکل و پلی وینیل کلراید تقسیم میشوند و هر کدام ویژگیها و کاربردهای متمایزی دارند.
کاربردهای پلی وینیل الکل:
- تولید طناب و لوازم ماهیگیری، نخ خیاطی و تایر دوچرخه، ورق و پارچه و تجهیزات کشاورزی
- مهندسی عمران و تولید مواد تقویتکننده
- ساخت برزنت و تشک
- تولید الیاف تقویت کننده و شیلنگ
ویژگیهای پلی وینیل کلراید:
- عدم اشتعال
- عایق گرما و برق
- مقومت در برابر آب
- استحکام کششی پایین
5-الیاف پلیمری پلی آمید:
این الیاف با نام نایلون نیز شناخته میشوند و بهطور ویژه در صنعت نساجی مورد استفاده قرار میگیرند. ویژگیهایی مانند چقرمگی بالا و مقاومت کششی مناسب این پلیمربرای کاربردهای صنعتی و نظامی مانند تولید لاستیک،چتر نجات و کف پوش مورد استفاده قرار میگیرد.
ویژگیهای الیاف نایلون:
این خواص نایلون، آن را تبدیل به پرکاربردترین الیاف برای تولید فرش کرده است.
- مقاومت زیاد در برابر سایش و مواد شیمیایی
- نقطه ذوب بالا : استفاده مطلوب از این ماده در دماهای بالا
- شستشو راحت این پلیمر با اب
- توانایی رنگپذیری مناسب و گسترده
- نرمی و صافی
- ماندگاری بالا
- جهندگی مطلوب
قیمت الیاف پلیمری
در بخش الیاف پلیمر چیست گفته شد که از تمام بسپارهایی که در ساختارشان بیش از 2 کربن مسطح دارند، میتوان در الیاف استفاده کرد. گاهی نیز الیاف، مواد اولیهای برای تولید پلیمر ریسایکل هستند. ناگفته نماد که قیمت دلار امروز بر قیمت نهایی مواد، بسیار تأثیر گذار است. برای اطلاع از قیمتهای روزانه مواد اولیه پتروشیمی روی دکمه زیر بزنید.
قیمت الیاف شیشه:
الیاف شیشه در واقع افزودنی یا polyAdd هستند که به منظور عملکرد بهتر در تولید گرانول یا هر حالت دیگری از این مواد استفاده میشوند. از مهمترین این افزودنیها الیاف شیشه تیشان، تایشان و KCC میباشند.
قیمت پلیمر تیشان و تایشان (Taishan) در بازه 69 تا 80 هزار تومان است که گاهی به صورت گرانول در اواخر مراحل و فرایند تولید به صورت گرانول و به عنوان افزودنی وارد دستگاه میشود.
قیمت افزودنی الیاف شیشه kcc نیز به عنوان یکی از گرانترینها بین 97 تا 98 هزار تومان است.
در نهایت باید بدانید الیاف پلیمر بسیاری با خواص و ویژگیهای متفاوت در جامعه برای ساخت محصولات مورد استفاده قرار میگیرد. بنابراین باید در خرید پلیمر مناسب دقت شود تا در کنار کمترین آسیب به محیط زیست وارد شود و بیشترین بازدهی حاصل شود.
برای تغییر این متن بر روی دکمه ویرایش کلیک کنید. لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.
برای تغییر این متن بر روی دکمه ویرایش کلیک کنید. لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.
برای تغییر این متن بر روی دکمه ویرایش کلیک کنید. لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.